Låna till sin första lägenhet

Låna till en lägenhetTyvärr har det blivit betydligt svårare att låna pengar till en lägenhet än vad det var för några år sedan. Anledningen är att bankerna har skärpt kraven på sina låntagare som ett resultat av bankernas kollaps i USA under hösten 2008.

Idag är det i regel så att det krävs 15% i kontantinsats plus att banken oftast kräver att man amorterar på topplånet. Detta gör att man behöver kalkylera och planera sin ekonomi för att försäkra sig om att man har råd med de nya utgifterna som ett bolån medför.

Det är inte helt ovanligt att man som ung idag har svårt att köpa en bostad på egen hand. Tyvärr har den försämrade ekonomin gjort att det blivit svårare att låna pengar samtidigt som det är svårare att få en fast anställning vilket oftast är ett krav från bankens sida om man ska få låna pengar till en lägenhet.

För att lösa detta brukar föräldrar eller släktingar gå in som borgensman vilket innebär att de tar över lånet om låntagaren av någon anledningen inte kan betala det. Detta ger banken en ökad trygghet vilket i många fall kan räcka för att banken bevilja bolånet. Men ibland kräver de helt enkelt att föräldrarna eller någon närstående står på lånet för att försäkra sig om att de får tillbaka lånet. Dock förutsätter detta att man har någon i sin omgivning som har en stabil och trygg ekonomi.

Som du ser så är det inte helt lätt att bli beviljad ett bolån som ung. Det man kan göra är att förbereda sig inför mötet med banken genom att se till att sin ekonomi är så stabil och säker som möjligt. Kanske kan man visa upp ett anställningsbevis under en längre period som visar att man kommer ha en stabil inkomst, trots att man inte har en fast anställning. Det är även viktigt att jämföra olika lånevillkor hos olika banker för att på så sätt få en bättre förhandlingsposition.

Titta in på Creddit och sidan www.creddit.se/privatlan/bolan/ för mer information och förslag på bolån.